ماستیک استخرچیست؟
قبل از هرچیزی ابتداد باید در مورد تاریخ استخر بدانید. شنا یکی از تفریحات انسان ها گذشته تا به امروز بوده است. مثلا در گذشته از برکه ها ویا دریاها و دریاچه ها برای شنا استفاده میکردند. اما باگذشت زمان آبگیر های مصنوعی یا همان استخرها به وجود آمدند، که حجم معینی از آب را در خود نگه میدارند. و برای آنکه از هدر رفتن آب جلوگیری کنند از درزگیری به نام ماستیک استفاده کردند.
شناخت ماستیک استخر
ماستیک کلمه ای یونانی است که به معنای اشک چپوس است و ماستیک را از رزینی که از درخت بدست میاید درست میکنند. از این رو در عطاری ها به ان صمغ عربی نیز میگویند. امروزه نباید بابت نشتی کف و یا دیواره ای استخر ترسید. چنان که چسبی بسیار مقاوم و ضدآب که از بافت های بتنی بین قسمت های بلوک های کف و دیواره قرار میگیرد استفاده می شود که ماستیک نام دارد. این ماده در هوای گرم منبسط و در هوای سرد منقبض می شود.
اسم دیگر ماستیک درزگیر شدن است. این ماده باید طوری قرار بگیرد که بتن فضای بسیار کمی برای حرکت داشته باشند. برای آب بندی کردن استخر ماستیک یک روش بسیار عالی است بدلیل آنکه یک چسب بسیار قوی و مقاوم در برابر با نفوذ آب است و از ورود مواد سمی جلوگیری می کند. بهترین زمان برای عایق کردن استخر با ماستیک ها همان ابتدا کار یعنی زمان طراحی است. از ماستیک ها میتوان بر روی جنس های چوبی و شیشه و آلمینیومی استفاده کرد زیرا ماستیک یک اتصال دهنده بسیار قوی است.
کاربرد ماستیک استخر
استخر ها بدون آنکه عایق بشوند دوام چندانی ندارند و تنها با پوشش بتنی مداوم تر میشوند اما عایق کردن آن امری ضروری و مهم است. بدلیل آنکه آب استخر نشتی نکند و بتوان از هدر رفتن آن جلوگیری کرد اینکار باید زمان ساخت انجام شود. قبل از استفاده از استخر باید از ایزوگام بودن آن اطمینان حاصل کنید، تا در آینده با مشکل رو به رو نشوید. یکی از بهترین عایق بندی ها ماستیک است که می توانند از نشتی آب جلوگیری کنند.
ماستیک در صنایع مختلف کابرد دارد مثل: صنایع غذایی و بهداشتی و دارویی وساختمانی. از ماستیک در صنایع ساختمانی بدلیل آنکه عایق رطوبتی و پرکننده و درزگیر بسیار قوی هست استفاده می کنند. اما امروزه ماستیک های مصنوعی جایگزین ماستیک های طبیعی شده است که از نازک تا ضخیم ان تولید می شود. از چسب ماستیک برای پرکردن بین سازه های بتنی و آسفالتی و…… استفاده می کنند.
ماستیک اجازه جابه جایی بدلیل تغییرات دمایی را به آن ها می دهد و در سازه های آبی نقش درزگیر دارد. ماستیک ها در پایه های متفاوتی مثل:پلی یورتان و پلی سولفاید و…. نقش دارند. اکنون با برخی از کابرد های ماستیک آشنا میشوید: پرکردن بین درز ها- صنایع آب آشامیدنی-تصفیه خانه ها- بین لوله های آب رسانی- استفاده در ساخت حوض ها و…. . ماستیک در ساخت وساز بسیار پرکاربرد می باشد. زیرا بدلیل استفاده در پوشش های ساختمانی و سازه و زیرسازی بسیار مورد استفاده قرار میگیرد و از لغزش و نشتی های لوله ها و نوسانات جلوگیری می کند.
ماستیک قیری باید در دما نسبتا پایین باشد تا نرمی خود را ازدست ندهد و در برابر شرایط جوی پایدار بماند. بعلاوه در هوای سرد از ترک خوردن جلوگیری می کند و در هوای گرم از سرریز شدن دور میماند. در کف های بزرگ امکان ترک خوردگی بسیار بالا بوده است. از این بابت باید کف را به قسمت های متوسط تقسیم نمود و بعد از بتن ریزی آن را عایق کرد تا از شکستگی محفوظ بماند. از ماستیک در صنایع ضد حریق و حرارت بالا هم نیز مورد استفاده قرار گرفته است و از اسکلت یک ساختمان به خوبی مراقبت میکند. این چسب ضدحریق همچنین تیرهای اصلی سازه و کف ساختمان ودیواره را پوشش میدهد.
عملکرد ماستیک استخر
ماستیک بسته به نوع عملکردشان کیفیت های متفاوتی دارند. ماستیک ها به دوگروه سرد و گرم اجرا می شوند که این موضوع برمیگردد به زمانی که ماستیک را حرارت می دهند. ( برای حرارت دادن ماستیک باید شرایط امنی را درست کرد وگرنه منجرب به خطر احتمالی میگردد). برای درست کردن ماستیک گرم نباید حرارت آن را زیادتر از حد معمولی قرار بدهید. همچنین برای درست کردن ماستیک سرد هم نباید دمای آن را کمتر از حد استاندار انجام دهید.
عملکرد ماستیک ها به میزان رطوبت و دمای آن بستگی دارد. هرچه میزان رطوبت بیشتر باشد ماستیک ها نرم می شوند و به محصول الاستیک تبدیل می شوند. بنابراین هرجا دما بالاتر باشد، باعث سوخت ماستیک ها می شود. پرکردن درز ها و ترمیم بعضی از ترکهای استخر و پرکردن بعضی از درزهای شیشه ها و پنجره ها و درها و…. جزی از عملکرد ماستیک ها است. در مسیرهای پرتردد از ماستیک استفاده می شود.بدلیل انعطاف پذیری بالا و آنکه در فضای باز نور مستقیم خورشید باعث ازب ین رفتن کف سازی ها می شود؛ بهترین گزینه عایق کردن آن است.
ماستیک و درزگیر بتنی، برای آنکه عایق بندی بسیار محکمی داشته باشیم از این دو ماده درکنار یکدیگر استفاده میکنیم. یکی از مزایای آن این است که بعد از کیورینگ خاصیت انعطاف پذیری خود را از دست نمی دهد، و می توان از آن برای پرکردن درز های حمام و دستشویی استفاده کرد تا از ورود آب و رطوبت به داخل آنها جلوگیری شود.
مزایا ماستیک استخر
از جمله مهمترین مزایای ماستیک استخر به شرح زیر هستند:
- چسبندگی بسیار بالا در مصالح مصوصا بتن وفلزات
- مقاومت بسیار بالا در برابر عوامل محیطی وجوی واشعه ماورا بنفش
- انعطاف در برابر گرما وسرما
- مقاوم در برابر مواد اسیدی ونفتی
- مقاومت در برابر نیروی الکتریکی
- دارای تنوع رنگی
- چسبندگی فوق العاده بالا
- بسیار نرم است اما در موارد عمودی نمیریزد
- این ماده غیرسمی و در وله های آب آشامیدنی استفاده میکنند
- ظاهر بسیار صافی دارد
- هنگام استفاده از ماستیک نیاز به پرایمر نیست
- به حدی ماستیک مقاومت بالایی دارد که روی ساختمان هم استفاده می شود
- باعث خنک تر شدن منازل وبرج ها می شود
- خشک شدن سریع
- با دوام بسیار بالا
کلام آخر
ماستیک یک محصول آب بندی است که طول عمر مفید آن پنج سال است و باید هر پنچ سال یکبار آن را تعویض نمود. ماستیک ها کاربردهای گوناگونی دارند که می توان به ساختمان سازی و مخازن آب و فاظلاب و یا کف سازی و….. اشاره کرد، که میتوانیم ماستیک را در رنگ های مختلف در بازار پیدا کنیم.