رنگ استخری نوعی عایق برای استخر به شمار میرود. این گونه رنگها هیچگونه آلودگی وارد استخر نمیکنند و کاملا بهداشتی هستند. این رنگها انواعی از رنگهای صنعتی بوده که از ویژگیهای خاصی برخوردارند. استخر محیطی است که آب و رطوبت جز عناصر ثابت آن هستند بنابراین جنس این نوع رنگ باید در برابر این عناصر مقاوم باشد. انواع رنگ استخری علاوه بر ضد رطوبت و ضد آب بودن، از ویژگیهایی همچون خاصیت ضد جلبک بودن نیز برخوردار هستند تا سلامت انسان را هیچ گونه خطری تهدید نکند.
انواع رنگهای استخری
قبل از خرید رنگ استخری بهتر است از قبل با ماهیت این رنگها و انواع آنها آشنا شد تا با توجه به نیاز خود و همچنین شرایط آب و هوایی منطقه بتوان بهترین خرید را انجام داد. این محصول در انواع مختلفی از جمله رنگ استخر پایه آب، رنگ استخر پایه حلال، رنگ استخر نانو، رنگ استخر اپوکسی، رنگ استخر آکریلیکی و… تولید میشود.
رنگ استخر پایه آب
این رنگ به دلیل استفاده نشدن مواد شیمیایی در ساخت آن بهترین گزینه برای مخازن آب شرب، مخازن کشاورزی، استخر پرورش آبزیان، مخازن سیستمهای هیدرولیکی و پایههای پل درون آب است. این محصول خاصیت کشسانی بسیار قوی دارد که به عمق سیمان، آجر و بتن نفوذ کرده و بعد از خشک شدن مقاومت سایشی و ضربهای بسیار بالایی از خود نشان میدهد.
رنگ استخر پایه حلال
این رنگ بر پایه رزینهای حلال ساخته شده که نسبت به نوع پایه آب دارای مقاومت و چسبندگی بالایی میباشد و به همین دلیل در لایههای سطح زیرین خود نفوذ کرده، ترکهای سطحی را پوشانده و سطح را به خوبی در برابر آب عایق میکند و نباید در مخازن آب شرب از این رنگها استفاده کرد. این رنگها ضد جلبک میباشند و در برابر فشار بالای آب مقاومت میکنند. رنگ پایه استخری حلال بر روی سطوح سیمانی و فلزی قابل اجرا است.
رنگ استخر نانو
این رنگها به صورت تک جزئی بوده و پایه آنها از رزینهای آکریلیک است. رنگ استخری نانو هم میتواند به عنوان پوشش سطح و هم به عنوان عایقبندی و عایقکاری نیز مورد استفاده قرار بگیرد. این رنگها میتوانند ترکها را به صورت موئینه پر کنند و باعث یکدست و صاف شدن سطح شوند. این رنگها علاوه بر پوشش زیبا حالت ایزولاسیون نیز برای سطوح ایجاد میکنند. به دلیل اینکه تمام سطح استخر در مجاورت هوا و رطوبت قرار دارد و سطح زیر یا کف استخر تحت فشار هیدرواستاتیک است این رنگها بسیار مناسب هستند و میتوانند مقاومت خوبی داشته باشند. این رنگها چسبندگی زیادی دارند و به سطوح بتنی محکم چسبیده و هیچگاه حالت شرگی و ریختگی ندارند.
ویژگیها: 1- چسبندگی بالا به سطح زیرین. 2- ترمیم مجدد سریع. 3- ضخامت بالا پس از پایان اجرا. 4- امکان استفاده به عنوان لایه زیرین کاشی و عایق کردن استخر در برابر مایعات. 5- آنتی باکتریال و ضد جلبک.
رنگ استخر اپوکسی
این رنگ از مقاومترین انواع رنگ استخری میباشد. یکی دیگر از مزایای رنگ استخری اپوکسی سریع خشک شدن آن و امکان بهره برداری در کوتاه ترین زمان میباشد. در صورتی که رنگ استخری اپوکسی به صورت صحیح اجرا شود میتواند عملیات آب بندی استخر را نیز در یک مرحله انجام دهد. میزان مصرف رنگ استخری اپوکسی برای رنگ آمیزی استخر بسیار پائین بوده و با هر کیلوگرم از این رنگ میتوان حدود 5 متر مربع را پوشش داد.
ویژگیها: 1- صیقلی بودن سطح پس از اجرا. 2- ضد جلبک. 3- مقاومت در برابر سایش و ضربه. 4- مقاومت در برابر سیکل حرارتی بالا و سرمایش و گرمایش. 5- قابل شست و شو با پاک کنندههای شیمیایی.6- غیرقابل جداسازی فیزیکی از روی اجسام.
رنگ استخر اکریلیکی
این رنگ یکی از اقتصادی ترین و کم هزینه ترین رنگها برای استفاده در استخر است. از این رنگ در استخرهای با عمق زیاد نباید استفاده شود. رنگ آکریلیک هم در دو نوع پایه آب و پایه حلال (رزین) موجود است و برای استفاده بر روی سطوح بتن و سیمانی مناسب است. این رنگ برای آب بندی و عایق کاری همزمان استخر گزینه مناسبی است. برای استفاده از این رنگها باید سطح سیمانی کار کاملا ترمیم گردد و از هر گونه چربی و آلودگیهای دیگر از جمله گرد و غبار پاک شود. این محصول برای استفاده بر روی سطوح خشک مناسب است و در صورت وجود رطوبت قابل اجرا نیست.
ویژگیها: 1- فقط بر روی سطوح خشک قابل اجراست. 2- قیمت مناسب و اقتصادی. 3- ضد جلبک و آنتی باکتریال. 4- ضخامت مناسب پس از اجرا. 5- قابلیت ترمیم سریع و کم هزینه. 6- چسبندگی عالی به سطح زیرین سیمانی و فلزی.
عوامل تاثیر گذار بر تغییر رنگ استخر
عوامل محیطی
به طور کلی آلودگی هوا، گرد و خاک، جلبکها و سایر میکروارگانیسمها، ورود ذرات معلق به آب و دیگر موارد این چنینی علاوه بر ایجاد آلودگی در آب سبب تغییر رنگ استخر و کدر شدن آب میشود.
عوامل شیمیایی
رنگ استخر به طور گسترده با عوامل شیمیایی در ارتباط است. وجود زیادی از املاح و مواد معدنی و یا به عبارت دیگر سختی آب، سبب کدر شدن استخر و همچنین ایجاد خسارت خواهد شد. در این صورت احتمال دارد هر از گاهی، مقداری از این مواد محلول به صورت رسوباتی در دیواره استخر ظاهر شوند.
نامتعادل بودن PH آب و قلیایی بودن آن نیز میتواند باعث ایجاد تغییر رنگ شود. این عامل با میزان انحلال عناصر شیمیایی گوناگون در آب مرتبط است. اسیدی بودن آب استخر سبب افزایش قدرت خورندگی و آسیب رسیدن به استخر میشود.
یکی از اقدامات اصلی در نگهداری استخر، حفاظت از دیوارههای استخر و جلوگیری از ترک خوردن آنها است که میتوان این کار را با استفاده از رنگ مناسب انجام داد. رنگهای مخصوص استخر در انواع مختلفی تولید میشوند که هر کدام از آنها دارای ویژگیهای منحصربفردی هستند و میتوان با توجه به نوع استخر، شرایط آب و هوایی منطقه، عمق استخر و… رنگ مناسب را انتخاب کرد. علاوه بر جنس سطح استخر عواملی مانند زمان خشک شدن رنگ، مقاوت و قیمت رنگ و همچنین میزان چسبندگی آن نیز در انتخاب رنگ موثر است.